Alvar Aalto, mannen bakom “scandinavian modern”

Alla känner nog till Aalto vasen eller Savoyvasen som den också kallas, men känner ni till mannen bakom? Mannen som designade allt från vaser till Finlandiahuset och Villa Mairea.

En ung man som drömde om att bli arkitekt fick sina drömmar uppfyllda. Han blev inte bara en arkitekt, han blev Finlands största arkitekt och formgivare genom tiderna. Aalto fick äran att designa stora byggnader och efter ett samarbete med den populära restaurangen Savoy i Helsingfors. Restaurangen dekorerar än idag en Aalto vas på varje bord. Vasen kallas både Aalto vas och Savoy vas.

En banbrytande arkitekt

Många känner inte bara till Aalto på grund av Aalto vasen, för han var ju arkitekt i grund och botten. Aalto var banbrytande inom funktionalismen. Han började sin karriär hemma i Jyväskylä med att rita hus som Arbetareföreningens hus och Järnvägsarbetarnas bostadshus. Aaltos byggnader har ett gemensamt tema med tydliga linjer med en modern känsla. Både för hans tid och för vår tid. Tillsammans med designerna Bruno Mathsson och Yngve Ekström myntade Aalto uttrycket “Scandinavian modern”. Vilket beskriver Aaltos stil på arkitektur och designs på pricken.

Hur lyckades Alvar Aalto?

Det är viktigt att komma ihåg att Alvar Aalto inte gjorde allting själv. Han hade sina fruar vid sin sida ända till slutet. Med sin första fru Aino Marsio ritade Alvar Villa Mairea. Till en början var byggnaden hem åt paret Gullichsen. Aino och Alvar byggde även upp sitt gemensamma hus som finns kvar än idag. Idag är hemmet ett museum där det mesta av inredningen är deras egen designade. Efter att Aino gick bort hade Alvar turen att hitta kärleken en gång till. Den här gången i en annan arkitekt vid namn Elissa Mäkiniemi. Elissa och Alvar jobbade tätt tillsammans. Så tätt ihop att efter Alvars död kände Elissa att det var hennes uppgift att slutföra hans pågående projekt.

Den perfekta vasen

Ett av de mest kända verk som gjorts av Alvar Aalto är som tidigare nämnt Aalto vasen. En vas som gjort sig hemmastadd i många svenska hem. Vasen blev i början en symbol för borgerliga familjer att visa vilken klass de tillhörde. Medan nu är vasen en sådan klassiker så den passar in överallt. Vasens vågiga form låter blommorna falla åt alla håll men samtidigt håller den blommorna från att böja sig ner. Det är få vaser som har blivit så typiska och klassiska att de aldrig går i tiden.

Aalto har gjort ett så stort avtryck i världen och hur den ser ut idag. Så stort avtryck att hans verk hade varit på lista över nya förslag till Unescos världsarvslista. Utan Alvar Aaltos fantastiska arbete hade vi inte haft Finlands paviljong på världsutställningen i New York 1937, Västmanlands-Dala nation i Uppsala eller Finlandiahuset. Han har verkligen satt sitt avtryck på världen.

Vill du lära dig mer om olika formgivare genom tiderna?

I vår yrkesutbildning till Certifierad Inredare, Homestagingkonsult och Inredningsstylist kommer du bland annat få lära dig mer om olika formgivare.

Kontakta oss gärna vid frågor om utbilningen

Alla frågor är välkomna

Skicka ett meddelande

E-post

Telefon

0708-23 08 14

Social Media

Öppettider

8-17 vardagar
Mail besvaras så fort som möjligt även utöver oridinarie öppettider.

E-post

Telefon

0708-23 08 14

Organisationsnummer

559300-5761

Länkar

Sociala medier

Betallösning