Lyckas med inredningen i studentlägenheten och mindre utrymmen

Utrymmen som är lite mindre och inte alltid optimalt planerade kan kännas svåra att inreda. Det behöver det inte vara. Här kommer vi gå igenom lite tips och tricks för att lyckas med en studentlägenhet eller mindre hyresrätt.

 

Var börjar man?

Det kan kännas svårt att veta var man ska börja när man ska inreda en liten studentlägenhet, kanske är det möblerna eller är det kanske med väggfärgen? Då kan det vara bra att börja med att sätta sig ner och planera innan man gör några större förändringar. Då kan man rita upp utrymmet och de möbler man har, eller ska ha, i skala för att hitta så bra lösningar och kombinationer som möjligt. .

Möbler med mer än en funktion gör mer än du tror

När vi ändå är inne på ämnet möbler så kan man använda sig av möbler med mer än en funktion. Det kan till exempel vara en säng som på dagarna får agera soffa när man lagt på lite extra kuddar, eller varför inte ett matbord som även får vara skrivbord. När man minimerar antalet möbler kommer rummet få mer plats och det kommer kännas mer städat och större än vad det är.

Dela upp hemmet i olika zoner

Det är inte bara möbler som kan hjälpa till att skapa fler rum i rummet. Med hjälp av lite textilier kan man ge en illusion av fler rum. Mattor är ett fantastiskt bra exempel på det. Med flera mindre mattor kan man dela upp sin boyta i mindre delar. Man kan ha en matta vid sängen och en vid matbordet och genast kommer det kännas som ett sovrum och ett matrum. Självklart behöver man inte flera mattor, det kan räcka med att dela in utrymmet i en del med matta och en del utan. För att dela av rummet ytterligare kan du använda dig av en rumsavdelare / vikvägg. Gardiner fungerar ypperligt som tunnare och luftiga väggar. Är det så att man har en liten sovalkov är det perfekt med en gardin som delar av den från resten av hemmet och genast har man fått sig ett lite mer privat sovrum.

Färg och ljus kan förändra hela hemmet

För att dela upp och även liva upp sitt hem lite mer kan man välja att måla olika delar av hemmet i olika färger. Det behöver inte vara stora skillnader på färgerna utan det kan vara alldeles lagom att hålla sig till en neutral färgskala men att leka runt lite mer med olika nyanser. Varför inte ha en mörkare nyans nära sängen, en ljusare i köket och en tredje nyans på resten av väggarna. Hela väggarna behöver inte ha en och samma färg heller. Det kan bli väldigt effektfullt och nytänkande med tvåtonade väggar.

För att få ett utrymme att kännas större än vad det egentligen är bör man satsa på belysningen. Inte bara takbelysningen utan även stämningsbelysning och även levande ljus. När ett rum som är av det mindre slaget är ordentligt upplyst känns det större och luftigare. Satsar man dessutom på lite olika typer av belysning kan det även kännas som flera olika rum.

I bilden ovan har man fröslkt att få in flera funktioner i ett och samma rum men belysningen är alldeles för dålig. Belysningen är A och O, speciellt i i mindre utrymmen som ska fungera för flera saker.

Dold förvaring slukar allt men ser fortfarande bra ut

Sist men absolut inte minst har vi förvaringen. Hur lyckas man förvara alla sina saker i en liten studentlägenhet? Det kan kännas svårt till en början men sen blir det nästan som en rolig lek där man ska försöka hitta så effektiv förvaring som tar så lite plats som möjligt, både i rummet och för ögats intryck. I vissa fall är det hur bra som helst att sätta upp mycket förvaring på väggarna så man slipper att ha stora byråer som tar upp plats även på golvet, men studentlägenheter är för det allra mesta hyresrätter och då kanske man inte vill eller får förstöra väggarna med massor av hål. Vill man fortfarande hänga upp olika saker på väggarna kan man använda sig av olika taktiker, bland annat krokar som fästs med hjälp av en speciell dubbelhäftande tejp.

Det finns självklart fler tips på hur du får en mindre lägenhet eller studentlägenhet att dels kännas som hemma men också mer organiserad och större än vad den oftast är. Här nedan ser du en kort lite lista med tips att ha i åtanke när du inreder.

 

  • Planera din möblering i förtid
  • Möbler med mer än en funktion
  • Om möjligt, dela in lägenheten i mindre zoner / rum
  • Förvaring som inte syns är din bästa vän

Kontakta oss gärna vid frågor om utbilningen

Alla frågor är välkomna

Skicka ett meddelande

E-post

Telefon

0708-23 08 14

Social Media

Öppettider

8-17 vardagar
Mail besvaras så fort som möjligt även utöver oridinarie öppettider.

E-post

Telefon

0708-23 08 14

Organisationsnummer

559300-5761

Länkar

Sociala medier

Betallösning