Greta Magnusson-Grossman –

En av Sveriges största pionjärer inom arkitektur och formgivning är Greta Magnusson, senare Magnusson-Grossman. Magnusson lyckades ta sig från Helsingborg i Skåne till vackra och i framkants liggande Kalifornien, USA. Alla har nog sett hennes mest kända verk även om man kanske inte har så bra koll på Greta själv.

Vem var Greta Magnusson-Grossman?

Som sagt föddes Greta Magnusson i Helsingborg 1906 och var snickarlärling vid Kärnans Möbeltillverkningsfirma där innan hon studerade på Högre konstindustriella skolan vid Tekniska skolan i Stockholm. Efter sin avslutade utbildning arbetade hon först hos AB Harald Westerberg innan hon öppnade sin egna firma, Studio. Firman startades under 1930-talet. Några år senare valde herr och fru Magnusson-Grossman att flytta från lilla Sverige till soliga Kalifornien. Greta var gift med Billy Grossman, en jazzmusiker med judiska rötter så flytten till USA var inte bara för att Greta skulle få en större chans som arkitekt utan även för makarnas säkerhet.

Lyckade affärer i USA gav fler möjligheter

Väl i USA öppnade Magnusson en butik där moderna svenska möbler, lampor och annan heminredning såldes. Det gick så pass bra för henne att hon fick jobb även hos Barker Brothers, Glenn of California samt hos Ralph O. Smith. Hos dessa tre designade hon olika klassiker som lever kvar än idag.

Golvlampan “Gräshoppa”

Hos Barker Brothers designade Greta sin välkända “Gräshoppa” golvlampa. Lampan är tillverkad av stålrör och har en lampskärm i aluminium. Skärmen är dessutom rörlig och hela lampan är pulverlackerad. Magnusson designade denna lampa år 1947 och nu har lampan nyproducerats hos danska Gubi för den som är intresserad av en klassiska lampa med svenska rötter.

Skrivbordslampan “Cobra”

Den klassiska “Cobra” skrivbordslampan som Greta Magnusson designade 1948-49 hos Ralph O. Smith passar lika bra i ett “mid-century” modernt hem som i ett minimalistiskt eller modernt hem idag. Cobran har en flexibel arm mellan foten och lampskärmen. Lampskärmen är tillverkad i pulverlackerad aluminium medan foten har en tyngd av gjutjärn vilket ger lampan en lyxig känsla. Även denna lampa har tagits i nyproduktion av Gubi.

Det klassiska skrivbordet

Sist men absolut inte minst har vi hennes skrivbord som hon ritade åt Glenn of California. Detta skrivbord är designat under 1952 i valnöt och metall med en laminerad skrivyta samt skåpslucka. Fötterna på skrivbordets ben är runda sfärer som ger hela bordet en futurisk känsla. Inte nog med att skrivbordet kan beskrivas som lite smått futuristiskt så kan det även beskrivas som “mid-century modern”.

Inte bara en möbeldesigner

Inte nog med att Greta Magnusson designade möbler, hon var en briljant arkitekt också. Hon ritade inte bara hus till sig själv i USA, hon har även ritat Villa Sundin som ligger i Hudiksvall och som numera är ett byggnadsminne. Runt om i världen kom Greta att bli känd för att lyckas arbeta med och bygga på besvärliga tomter. Det första huset hon ritade till sig själv och hennes man i Beverly Hills var så uppskattat att det publicerades i Arts & Architecture 1950.

Låt nu Greta Magnusson-Grossman få vara en inspirationskälla att alla kan lyckas. Inte bara hemma i lilla Sverige utan även utomlands. Att man kan gå från att vara snickarlärling till hjärnan bakom några av de mest klassiska möblerna är inte en dålig resa att göra.

Kontakta oss gärna vid frågor om utbilningen

Alla frågor är välkomna

Skicka ett meddelande

E-post

Telefon

0708-23 08 14

Social Media

Öppettider

8-17 vardagar
Mail besvaras så fort som möjligt även utöver oridinarie öppettider.

E-post

Telefon

0708-23 08 14

Organisationsnummer

559300-5761

Länkar

Sociala medier

Betallösning