LOHAS, vad är det och hur använder jag det i inredningen?

LOHAS står för Lifestyle of Health and Sustainability. Det kommer från USA och går att hitta både inom handel, livsstil och inte minst inredning. Det växer sig större och större i Sverige och norden. Men vad innebär det egentligen för en inredare?

New York Times förklarade LOHAS som den största marknaden du aldrig hört talas om. Det stämmer ganska bra, såvida du inte redan är insnöad på LOHAS. Oddsen är stora att det är någonting nytt för dig. Lite kort förklarat handlar det om en genuin livsstil där allt som anses fejk hålls långt borta. Autenciteten står i fokus hos människor som följer LOHAS. Man ska kunna leva bra, utan att skada andra eller naturen.

Vad är LOHAS?

Det är en livsstil där du som människa vill leva så autentiskt och genuint mot både dig själv och naturen som möjligt. Det innebär ett försök till så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt och så snällt mot sin egen kropp som möjligt, både fysiskt och psykiskt. Detta ger alltså avtryck i allt man gör. Maten som handlas ska helst vara ekologiskt och närproducerad, samma gäller allt annat man handlar. Kroppen tas om hand med hjälp av bland annat yoga.

Man vill leva ett så rättvist liv som möjligt. Det finns tre punkter som beskriver LOHAS människor ganska bra. För det första handlar det om ett intresse för ekologiska och organiska produkter. För det andra är LOHAS människor globala invånare. De älskar alltså att resa och upptäcka nya kulturer, men bara om det inte skada andra. Och för det tredje är passionen för jämställdhet och rättvisa stor, överallt, hemma, på jobbet och i samhället.

Vad har LOHAS med inredning att göra?

Eftersom LOHAS influerar hela ens livsstil blir det ett naturligt steg att använda sig av hållbara material även i sin inredning. Det kan vara antingen att man handlar mer och mer second hand för att ta tillvara på de resurser som redan använts eller att man väljer ekologiska och närproducerade produkter, för det finns även det inom inredning. Det kan även innebära att man väljer att göra om de saker man redan har hemma.

Helst ska de material som tas in i LOHAS hem vara naturliga då det helst inte ska finnas “fejk” material eftersom det inte går ihop med LOHAS värderingarna. I och med att man har ett väldigt konservativt tankesätt om jordens tillgångar vill man inte använda mer än nödvändigt.

Hur kan jag använda mig av LOHAS i inredningen?

Det är inte bara de som följer LOHAS till punkt och pricka som kan leva mer hållbart, alla behöver leva så hållbart det går. Vilket tyvärr är lätt att glömma ibland när man inreder.

Kanske ska nästa projekt bara innehålla saker som redan finns hemma? Eller varför inte bara handla på second hand till ett projekt?

Vill du lära dig mer om livsstilen LOHAS kan du läsa mer på https://www.lohas.se/about-lohas/

Kontakta oss gärna vid frågor om utbilningen

Alla frågor är välkomna

Skicka ett meddelande

E-post

Telefon

0708-23 08 14

Social Media

Öppettider

8-17 vardagar
Mail besvaras så fort som möjligt även utöver oridinarie öppettider.

E-post

Telefon

0708-23 08 14

Organisationsnummer

559300-5761

Länkar

Sociala medier

Betallösning