Nisse bakom Stringhyllan

En av Sveriges största arkitekter och designer är den store Nils Larsson, eller Nils Strinning som han är bättre känd som. Strinning är som de flesta redan vet mest känd för sin otroliga bokhylla som blir mer och mer klassisk för varje år.

Nils Erik Larsson föddes 1917 i Kramfors och fram till 1928 kallades han just för Larsson. Efter 1928 tog hela familjen Larsson efternamnet Strinning, och det är vi nog alla tacksamma för då “Lars-hyllan” har inte riktigt lika bra klang som “stringhyllan”. Under uppväxten hade Nils, “Nisse”, tillgång till slöjdsalar och snickeriverkstäder där han fick utlopp för sin kreativa sida.

Med utbildningen i ryggen

Under 1940-talet läste Strinning arkitektur på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm och under sin tid där designade han sitt första genombrott. Det genombrottet var ett diskställ som bestod av plastöverdragna metalltrådar. Diskstället fick namnet Elfa och såldes senare av det nybildade företaget Elfa AB.

Tävlingen som blev genombrottet

Det stora genombrottet för Nils Strinning och hans fru Kajsa Strinning kom 1949 när Bonnier höll en tävling. Tävlingen bestod av att designa en ny bokhylla som skulle hålla alla ens böcker, den skulle vara lätt att att både skicka, montera och sätta upp, dessutom skulle den vara billig. Vinnarna av denna tävling var då herr och fru Strinning med deras stringhylla. Hyllan som med tiden blivit en klassiker som inte går ur tiden. De fortsatte att tillsammans formge olika plastföremål under 1960- och 1970-talen.

Stringhyllan går att kombinera på hur många sätt som helst. Det går bland annat att sätta in bredare hyllplan som blir ett skrivbord. Annars går det utmärkt att sätta dem lite lägre och nära sängen som ett väggfast sängbord.

Vad hände sen?

Efter succén med stringhyllan flyttade Strinnings utomlands till Schweiz där det bodde i nästan 20 år innan deras skilsmässa. Nils valde att stanna kvar utomlands medan Kajsa valde att flytta hem till Sverige igen. De kom att bo tillsammans senare i livet igen, men det var först när Nils till slut flyttade hem till Sverige när andra hustrun gått bort. I Saltsjöbaden där Kajsa bodde i familjens tidigare hus fick Nils flytta in på övervåningen och vinden medan Kajsa hade både sin ateljé och bostad på bottenplanet.

 

Ett långt och lyckat liv

Nils Strinning levde ett långt och framgångsrikt liv där han vann flera priser och fick delta på flera olika utställningar. Bland annat blev han tilldelad guldmedaljen i Milanotriennalen 1954, Klaassikerpriset av Svensk form 1999 och utställningen “h05/allrum” i Paris 2006. Hans långa liv tog slut 2006 men hans verk lever kvar och kommer göra långt framöver.

Vill du lära dig mer om olika formgivare genom tiderna?

I vår yrkesutbildning till Certifierad Inredare, Homestagingkonsult och Inredningsstylist kommer du bland annat få lära dig mer om olika formgivare.

Kontakta oss gärna vid frågor om utbilningen

Alla frågor är välkomna

Skicka ett meddelande

E-post

Telefon

0708-23 08 14

Social Media

Öppettider

8-17 vardagar
Mail besvaras så fort som möjligt även utöver oridinarie öppettider.

E-post

Telefon

0708-23 08 14

Organisationsnummer

559300-5761

Länkar

Sociala medier

Betallösning