Rörstrand gör exklusiv 3D-printad vas

Tänka i nya banor

2020 lanserade Rörstrand sin nya serie Pli Blanc, en serie som nu lanserar en limited edition vas. En vas som testar gränser när det gäller teknik och material. Hur går det till egentligen när man 3D-printar en vas? Kan man översätta någonting mjuk till hårt?

Att tänka nytt kan ha sina svårigheter men för designduon bakom Pli Blanc verkar det inte var så svårt. Det är nämligen Fredrik Färg och Emma Marga Blanche, Färg & Blanche som de också kallar sig, som ligger bakom inte bara den nya vasen utan hela Pli Blanc serien. Nu är duon igång med att utforska 3D-printing för porslin, någonting som inte alls är vanligt när det kommer till porslin. Inte nog med att vaserna är tillverkade med en ny teknik så kommer det bara finnas 20 exemplar av dem. Alla dessa exemplar kommer dessutom att vara både numrerade och signerade. Det blir en lyxigare känsla för de som får tag på en vas.

Vasen ger liv i hårda material

Vaserna ger känslan av att det är ett lite grövre linnetyg i en beige nyans som viks runt halsen på vasen. Färg & Blanche säger själva hur de gillar att utforska flödet av mjuka material när man byter ut materialet till ett hårt. Hur man kan ge vasen samma levande intryck som ett tyg svept runt vasen ger. Vasen har en rundad kropp med en veckad hals som gör den väldigt stilren men ändå lite rustik. Inspirationen till vasens form kommer från textilindustrin och hur fascinerade Färg & Blanche är över hur man kan forma och vecka ett tyg för att det ska följa någonting och hur det kan bli ett tredimensionellt objekt.

Hur går man från klassiskt till modernt?

Det är fantastiskt att se hur ett så klassiskt företag som Rörstrand utforskar nya metoder tillsammans med båda Färg & Blanche, samt VerkstadStern. VerkstadStern har jobbat nära de andra parterna för att få vasen från idé till färdig printad. Rörstrand säger själva om den nya vasen att de vill förvärva sitt arv men fortsätta attrahera en yngre målgrupp. Tillsammans med Färg & Blanches Pli Blanc tror Rörstrand att deras arv kommer leva vidare i flera generationer.

En vas som passar hemma hos alla

Bild: Rörstand

Vasen följer Pli Blancs elegans med en känsla av modernitet. Det gör att inte bara serien utan den nya vasen gör sig hemma hos de flesta. Har man det stilrent och lite minimalistiskt gör sig vaserna från serien väldigt vackra tomma som fulla av blommor.

Har man det mer åt det färgglada hållet hade vasen varit hur fin som helst med massor av färgglada blommor, kanske lite tulpaner eller en blandad bukett. Vasen hålls ljus i färgen, precis som hela Pli Blanc serien.

Så har man turen att få tag på en av vaserna som säljs på Rörstrand Store i Stockholm, kommer den nya vasen att passa in ihop med tidigare delar från Pli Blanc om man har det sedan innan.

Vill du lära dig mer om inredning och olika formgivare genom tiderna?

Vår utbildning till Certifierad Inredare, Homestagingkonsult och Inredningsstylist är en bred yrkesutbildning helt på distans.

Kontakta oss gärna vid frågor om utbilningen

Alla frågor är välkomna

Skicka ett meddelande

E-post

Telefon

0708-23 08 14

Social Media

Öppettider

8-17 vardagar
Mail besvaras så fort som möjligt även utöver oridinarie öppettider.

E-post

Telefon

0708-23 08 14

Organisationsnummer

559300-5761

Länkar

Sociala medier

Betallösning