Vad är egentligen skillnaden på en inredare och en inredningsarkitekt?
Det finns många utbildningar där du får ett certifikat som inredare och utbildningar där du blir en så kallad inredningsarkitekt. Så många olika val gör att det blir som en djungel som ska utforskas för första gången. Det är inte lätt att hitta rätt. Förhoppningsvis kan vi hjälpa dig på traven med en förklaring på skillnaderna mellan just inredare och inredningsarkitekt.
Vi börjar med att gå igenom vad en inredare är och hur du själv kan bli en certifierad inredare. Till att börja med finns det ingen statlig utbildning till Inredare, det finns alltså bara privata utbildningar. När du utbildar sig privat står utbildningsföretaget för din certifiering och då kan det vara viktigt att göra sin research så man läser hos ett seriöst företag. I och med att man läser privat finns det inte heller någon gräns på hur lång eller kort utbildningen måste vara, men ett bra tummått är minst 6 månaders heltidsstudier. Läser man en kortare utbildning finns risken att man inte tas som lika seriös när man söker jobb efteråt. Det finns självklart ingen gräns om du bara vill utveckla din egna inredningsstil hemma.
Vad gör en inredare?
En inredare jobbar dels med färgpaletter, planlösningar, möbler, inredningsdetaljer som mattor och kuddar. Allt för att få ett hem att hänga ihop helt enkelt. Det kan vara utmanande att få till en enhetlig känsla ett spretigt rum men en utmaning är alltid roligt, eller hur?
Utöver detta är det många inredare som jobbar med homestyling. Vad är då det? Att jobba med homestyling innebär att man stylar ett hem, ofta inför försäljning. När man stylar ett hem ligger inte fokus på funktionaliteten i hemmet utan man vill skapa rymd så potentiella köpare kan föreställa sig deras möbler och dekorationer där. Så här ska man styla ett neutralt hem där alla olika stilar ska kunna få plats och det kan vara en väldigt stor utmaning för inredare.
Nära arbete med kunder
Att jobba som inredare innebär ett nära arbete med sin kund. Det är viktigt att sätta dennes behov, mål och vilja i första rummet. För att kunna göra det måste man ha god kommunikation och en realistisk budget. För tro det eller ej men det behöver inte kosta en förmögenhet att anlita en inredare. Så länge man räknar ordentligt och är flexibel, både som inredare och kund kommer allt lösa sig. Även om man vill ge sin kund allt den ber om kommer det inte alltid gå, kanske är budgeten för liten eller så är projektet för stort och då är det viktigt att ha en öppen och tydlig kommunikation med sin kund. Ett bra sätt att visualisera hela arbetet är med hjälp av olika moodboards. Då får båda en bra överblick och kan säga ifrån om någonting skulle kännas fel. Det är inte bara moodboards som kan behöva lite justering under arbetets gång, även skisser behöver ibland justeras. Detta kan vara bra och smidigt att kunna ändra direkt på plats när man möter sin kund. Hos oss ingår det dessutom ett helt avsnitt i utbildningen om just skissteknik.
Innan du påbörjar ett arbete är det dock viktigt och bra att boka ett möte med din kund. Där får du en känsla för vad kunden vill och vilka problem som behöver lösas. På mötet brukar även målet med arbetet diskuteras. Det räcker inte med ett möte i de flesta projekten. Därför kan det vara bra att stämma av med kunden med jämna mellanrum och ifall det tillkommer oväntade utgifter eller liknande. På så sätt får båda vara med och känna sig engagerade.
Hitta din stil och din kundkrets
Din karriär som inredare kan inte vila helt på dina kunders inredningsstilar, även om det är väldigt bra att vara kunnig inom flera olika stilar. För du kommer längst som inredare om du hittar din personliga stil och är genuin i ditt arbete. Många kunder söker en inredare som matchar deras stil eller inspirerar dem.
Vart kan man få jobb efter avslutad utbildning?
Det finns många olika arbetsplatser för en certifierad inredare. Bland annat kan du jobba som:
- Inredningsstylist för styling bilder hos till exempel IKEA eller H&M Home
- Inredare på diverse inredningsföretag
- Inredare i ditt egna företag
- Inredare eller homestagingkonsult på en mäklarbyrå
Det finns självklart många fler möjligheter efter avslutat utbildning, det här är bara lite inspiration.
Så, nu när vi vet lite mer om vad en Inredare är kan vi gå vidare till vad Inredningarkitekt är och vad man jobbar med då.
Vad är en inredningsarkitekt?
En inredningsarkitekt är i grund och botten en arkitekt. Vad gör en arkitekt? En arkitekt arbetar med att lösa problem för bland annat olika byggnader, utemiljöer och stadsdelar. De arbetar med att områden ska fungera och trivsamma för de som rör sig där.
Som inredningsarkitekt arbetar du även med rumsutformningen och funktionerna i rummet. Det kan bland annat innebära att du ritar möbler och gestaltar rum med hjälp av belysning, akustik och din materialkunskap. För det mesta jobbar inredningsarkitekter i offentliga miljöer.
Utöver dessa kunskaper behöver en inredningsarkitekt en bredare kunskap om olika sorters installationer. Där ingår bland annat el och avlopp. Det är bland annat kunskaper om vart man kan placera olika vitvaror och möbler så det inte blir farligt med både vatten och elektricitet.
Vilken utbildning behöver jag som inredningsarkitekt?
För att kunna kalla dig för en inredningsarkitekt behöver du ha läst en 5 årig utbildning som arkitekt. Det finns 4 olika inriktningar som arkitekt, byggnadsarkitekt, planeringsarkitekt, landskapsarkitekt och sist men inte minst inredningsarkitekt. När du ansöker gör du även ett antagningsprov, någonting du sällan behöver när du läser till inredare.
Flera olika typer av arkitekter kan arbeta på samma projekt med olika skalor och delar. Landskapsarkitekten kanske bygger upp utomhusmiljön, byggnadsarkitekter tar hand om själva bygget av byggnaden och inredningsarkitekten sätter pricken övet i:et med inredning. Det är finns ingen tydlig gräns mellan inredningsarkitekten och byggnadsarkitekter när det kommer till själva arbetsuppgifterna.
Nu hoppas vi att du lärt dig lite mer om skillnaderna mellan inredare och inredningsarkitekt och kanske har du till och med kommer fram till vad du vill bli när du blir stor.
Kontakta oss gärna vid frågor om utbilningen
Alla frågor är välkomna
Skicka ett meddelande
Öppettider
8-17 vardagar
Mail besvaras så fort som möjligt även utöver oridinarie öppettider.